Telefon
+387 33 225 353
Pošaljite email
ois@bih.net.ba
Radno vrijeme
Pon - Pet 8.00 - 16.00
Prilozi za orijentalnu filologiju - Br. 41 (1991)

Prilozi za orijentalnu filologiju - Br. 41 (1991)

  • 13 Juni 2017
  • 1318

Naučni skup "Širenje islama i islamska kultura u bosanskom ejaletu"


Orijentalni institut u Sarajevu proslavio je četrdesetu obljetnicu svoga postojanja i rada 7-9. marta 1991. godine, svečanom sjednicom i naučnim skupom "Širenje islama i islamska kultura u bosanskom ejaletu".

Proslava je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Predsjedništva SR Bosne i Hercegovine gospodina Alije Izetbegovića.

Proslavu su svojim prisustvom uveličale najviše delegacije islamske vjerske zajednice na čelu sa reis-ul-ulemom H. Jakub ef. Selimoskim i katoličke crkve u BiH na čelu sa Monsignorom dr. Vinkom Puljićem. Ovoj manifestaciji je prisustvovao predsjednik Vlade SR BiH gospodin Jure Pelivan, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i fizičku kulturu gospodin Nihad Hasić, raniji ministar istog resora gospodin Milenko Brkić. Svečanosti je prisustvovao generalni konzul libijske Džamahirije gospodin lbrahim Ali Tadžuri.

Proslavi je prisustvovao predsjednik Akademije nauka i umjetnosti gospodin Seid Buković i rektor Univerziteta u Sarajevu gospodin Nenad Kecmanović. Na istoj svečanosti bili su prisutni sekretari SIZ-ova za nauku gospodin Zdravko Mićević, za visoko obrazovanje gospođa Azemina Vuković i kulturu gospodin Momir Jungić, te direktori instituta humanističkih nauka i preko dvije stotine najistaknutijih naučnih radnika i univerzitetskih profesora iz naše Republike kao i veliki broj javnih i društvellih radnika, čime je odato visoko priznanje ovoj naučnoj ustanovi.

Posebno je visoko ocijenjen naučni skup koji je tim povodom održan a u toku trodnevnog trajanja posjeta je bila izvanredna, što potvrđuje da je odabir teme bio ispravan a i referati i diskusije visoko kvalitetni i interesantni.